Leke tedavisi, dermatologların sürekli araştırma yaptığı, gelişen bir alandır. Cilt yüzeyindeki hücrelere zarar vermeden hatalı pigment hücrelerini ve hasarlı dokuyu hedefleyen cilt yenileme sistemleri gibi yeni nesil tedaviler iyi sonuçlar vermektedir.
Ancak lekenin derinliği, cilt yapısı ve uygulanacak yönteme göre tedavi süreci değişebilir.
Kombine yaklaşım
Cilt lekeleri çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı lekeler cilt yüzeyinde yer alırken, bazıları derinin derin katmanlarına kadar uzanabilir. Bu nedenle tedavi planı, lekenin derinliğine, süresine ve cilt tipine göre belirlenmelidir.
Genellikle, leke tedavisinde tek bir yöntem yeterli olmaz ve kombinasyon tedaviler uygulanır.
Lazer-ışık sistemleri
Cilt lekelerinin tedavisinde lazerler özellikle son yıllarda teknolojinin de ilerlemesiyle beraber yaygın olarak kullanılmaktadır.
Melanin pigmentlerine etki ederek, cildin yenilenmesini sağlayan lazer uygulamaları, yaygın olarak kullanılır.
Lazerle leke tedavisinde ciltte lekeyi oluşturan melanine ulaşılır ve lazer işlemi melaninin küçük parçalara ayrılmasını sağlar.
Küçük parçacıklara ayrılan melanin, vücut tarafından kolaylıkla yok edilir. Seans süresi lekenin bulunduğu bölgeye, büyüklüğe göre, kişiden kişiye değişir.
Yaşlılığa bağlı lekeler, çiller ve güneş lekeleri için bazen tek seans bile yeterli olabilir.
gümüş gibi parıldasın
‘Gümüş Cilt Parlatma Tedavisi’ diye bilinen tedavi sisteminde doğada tıpkı gümüş gibi nadir bulunan Thulium elementinin yaydığı enerji kullanılır.
Gümüş nasıl zamanla lekelenir ve kararırsa, cildimiz de gerek çevresel gerekse içsel faktörlerin etkisiyle zaman içinde lekelenir ve kararır. Gümüş Cilt Parlatma Tedavisi ile cildin beyazlatılması, yani cilt tonunun düzeltilmesi ve lekelerinden arındırılması mümkündür.
Tekrar lekelenmemek için yapılacak tek şey ise güneşten korunmak ve idame tedavileri aksatmamak olacaktır.
Sistemin en büyük avantajı, sadece 20 dakikada tedavinin tamamlanması ve kısa iyileşme süresidir.
Kremlerin etkisi
Çeşitli leke açıcı kremler ve serumlar reçete edilebilir. Ancak bu ürünlerin kullanımı hekim kontrolünde olmalıdır.
Tedavi sırasında cildin güneşten korunması önemlidir. Lokal tedaviler en az 6-8 hafta, bazen 3-6 ay sürebilir.
Peeling tedavisi
Kimyasal peeling, cildin üstündeki ince tabakayı soyarak pigment üreten melanin hücrelerini baskılayan ve kollajen üretimini artıran etkili bir tedavi yöntemidir.
Ancak bu yöntem derin lekeler için uygun değildir. Derindeki lekeler için cihazlı ve enjeksiyonlu tedaviler tercih edilmelidir.
Leke mezoterapisi
Mezoterapi, cildin orta tabakasında yer alan lekelerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle cilt yenileyici vitamin, mineral ve aminoasitler cildin dermis tabakasına enjekte edilir.
Bu sayede dermal tabakada yenilenme sağlanır ve melanosit hasarı düzeltilmeye çalışılır. Ayrıca PRP enjeksiyonları da bu bölgede onarım sağlar.
Nasıl korunalım?
Cilt lekelerinden korunmanın en iyi yolu, cildin bütünlüğünün korunmasıdır.
Bazı kişiler genetik olarak lekeye daha yatkın oldukları için ekstra dikkat etmeleri gerekir. Özellikle yaz aylarında yaptırılan ağda, lazer epilasyon, kimyasal peeling, fraksiyonel lazer gibi işlemler leke riskini artırabilir.
O nedenle bu tarz uygulamaların mutlaka sonbahar aylarına ertelenmesi gerekir.
Vücuda uygulanan bazı ürünler, örneğin parfüm ve kolonya direkt leke oluşumu yapabilecek kimyasallar içerdiğinden yaz aylarında güneşli alanda kullanılmamalıdır.